Pere Ventura – ekstraklasa cavy

Niedoszły ksiądz, wizjoner, znawca sztuki i producent świetnych bąbelków. We wrześniu odwiedził Warszawę Pere Ventura Vendrell, właściciel Pere Ventura, jednej z najbardziej cenionych bodeg produkujących cavę. Podczas kameralnej kolacji dla mediów zaprezentował swoje topowe bąbelki.

Pere Ventura Vendrell. © Pere Ventura

Winiarnia powstała w 1991 roku Sant Sadurní d’Anoia, winiarska historia rodziny sięga jednak głębiej w historię. Pere Ventura Vendrell reprezentuje czwarte pokolenie winiarzy. Wszystko zaczęło się od jego pradziadka, Manuela Montserrat Fonta, który pod koniec XIX wieku tworzył dla Codorníu jedne pierwszych katalońskich musiaków robionych metodą tradycyjną. 

Pod względem klubowych barw Pere Ventura trzyma się wiernie apelacji Cava, ale pod względem filozofii winiarskiej blisko mu do rozłamowców – zdecydowanie stawia na organiczną uprawę, długie dojrzewanie na osadzie i pojedyncze siedliska. Oto przegląd win producenta, z których część dostępna jest na Dobrewino.pl

Pere Ventura Primer Cava Reserva Brut

Kupaż xarello (35%), macabeo (30%) i parellady (35%). Wyróżnia się zwłaszcza ten pierwszy szczep, nadając śródziemnomorski, lekko ziołowy charakter. W aromacie dominują jabłko, cytrusy i skórka chleba. Precyzyjne, ostre, z cytrusową kwasowością i słonym finiszem. Dobra cena – 74,99 zł. 90 pkt.

Pere Ventura Tresor Cava Rose Brut

Trepat, katalońska odmiana która, która od 25 lat dozwolona jest w cavach różowych, a od czterech lat także w białych. Tu w wersji dojrzewającej 15 miesięcy na osadzie W aromacie nutom chlebowym towarzyszy skórka jabłka i brzoskwinia. Soczyste i solidne, ale dość proste (89 zł). 88 pkt.

Pere Ventura Cava Tresor Gran Reserva Brut 2021

Macabeo (40%), xarello (40%) i parellada (20%) dojrzewające 36 miesięcy na osadzie. Robi się poważniej pod względem nut drożdżowych. Cytrusowo-ciasteczkowe w aromacie, ładnie się pieniące, z wyczuwalnym cukrem, ale i precyzją (129 zł). 91 pkt.

Pere Ventura Cava Tresor Cuvée Barrique Gran Reserva Brut 2019

Na wino bazowe złożyło się xarello (60%) i dojrzewające w dębie chardonnay (40%). Całość spędziła na osadzie 52 miesiące. W aromacie częstuje jabłkiem, cytrusami, nutami dymnymi, popcornem i solidną dawką chałki. Dojrzałe, hedonistyczne, sycące i słonawe. 92 pkt.

Pere Ventura Cava Gran Reserva Vintage Brut 2016

Kupaż złożony xarello (60%) i chardonnay (40%). Grona pochodzą ze starych parceli El Serral i L’Oreneta położonych 220 metrów n.p.m. Wino dojrzewało na osadzie 6 lat. Jest nuta cytrusów, ananasa i chałki, jest też sporo nut ewolucyjnych z migdałami na czele. Rozłożyste, charakterne i złożone. Znakomite, choć bez kwasowego szarpnięcia typowego dla młodszych etykiet. 93 pkt.

Pere Ventura Cava Gran Vintage Paratge Qualificat Can Bas 2015

Wybitna cava pochodząca z pojedynczego paraje – to więcej niż pojedyncza winnica, często zbiór kilku parceli leżących w niewielkiej odległości od siebie. Can Bas liczy 5 starych parceli: Migjorn i Mirador (xarello) oraz Anciana, Secreta i Oreneta (macabeo). Podłoże ma pochodzenie czwartorzędowe, a gleby są gliniaste, z niewielką ilością materii organicznej. Obydwie odmiany reprezentowane są tu po równo. Całość spędziła na osadzie ponad 8 lat. Oksydacja jest tu delikatniejsza niż w Vintage Brut 2016, znacznie więcej jest też precyzji. W aromacie dominują jabłko, mirabelka, zioła i miód. Zniuansowane, z wyrazistą kwasowością i sporą dawką energii. Wielka klasa. 94 pkt.

Pere Ventura Cava Reserva Semi Sec 

Budżetowy blend macabeo, xarel-lo i parellada dla fanów słodyczy. Na aromat składają się nuty brzoskwini, migdałów, gruszki i jabłka. Nieskomplikowane z ładnie zbalansowaną słodyczą (69 zł). 87 pkt.

Degustowałem na zaproszenie importera.

Założyciel Kanału 750, dziennikarz winiarski związany przez lata z magazynem Ferment i portalem Winicjatywa. Sędzia polskich i międzynarodowych konkursów winiarskich. Certyfikowany edukator Wines of Portugal oraz Spanish Wine Specialist. Pisze o winie i jego związkach z jedzeniem, kulturą i ekonomią od ponad 10 lat. Właściciel agencji PR Bardzo Kontent, podróżnik, autor reportaży, felietonów i poradników.

Opublikuj komentarz

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania naszego ruchu. Zbierane dane są anonimowe. Dowiedz się więcej
ZAAKCEPTUJ