
Xinomavro i suszone pomidory
Wymawiając nazwy czołowych greckich szczepów jak assyrtiko czy xinomavro, można połamać sobie język. Jednak są tacy producenci, dzięki którym brzmią bardziej sexy. Jednym z nich jest Kir-Yianni, którego możliwości zaprezentował ostatnio w Polsce Dom Wina.
Winiarska tradycja rodziny Boutari sięga drugiej połowy XIX wieku, kiedy to narodziła się Boutari Wine Group. Reprezentujący piąte pokolenie Stellios Boutaris w 1997 roku podjął decyzję o stworzeniu własnej winiarni. Tak narodziła się Ktima Kir-Yianni, której winnice położone są na północy kraju w regionach Naoussa i Amyndeon, na terenach, gdzie rodzina Boutari od lat z sukcesem uprawiała winorośl. Kir-Yianni zagościł także na wulkanicznym Santorini, gdzie znajdują się należące do rodziny winnice marki Sigalas. Dziś rodzina Boutari jest jednym z filarów greckiego winiarstwa.
Niedawno we Wrocławiu odbyła się degustacja Kir-Yianni zorganizowana przez importera, Dom Wina. Wina ocenione poniżej zaprezentował Nikos Zacharis, menadżer eksportu producenta.

Kir-Yianni Paranga White 2024, PGI Macedonia
Białe wino stworzone z autochtonicznych szczepów: 80% roditis i 20% malagousia (nie mylić z malvasią). Nos jest dość aromatyczny, pełen cytrusów, białych kwiatów i owoców pestkowych. Na podniebieniu rześkie i soczyste, o średniej kwasowości i wysokiej pijalności. 87 pkt.
Kir-Yianni Paranga Red 2023, PGI Macedonia
Czerwone, lekkie wino typu glou-glou z mieszanki szczepów: 50% merlot, 25% xinomavro i 25% syrah. Bujny, owocowy nos o zapachu czereśni, jeżyn i śliwek z delikatną zieloną nutą. Na podniebieniu przyjemnie krągłe, dobrze zrównoważone, o łagodnych taninach i kwasowości. 86 pkt.
Kir-Yianni Assyrtiko The North 2023, PGI Florina
Białe, lekkie wino z odmiany assyrtiko o bardzo świeżym charakterze. Solidna kwasowość, wyraźne aromaty limonki, jabłek, trawy i delikatna nuta białych kwiatów przypominają, że jesteśmy w chłodniejszym regionie Grecji. Cztery miesiące dojrzewania nad osadem sprawiły, że wino zbliża się do średniej budowy i ma soczysty, wyrazisty finisz. 90 pkt.
Sigalas Santorini Aα 2023
Białe wino o średniej budowie z odmian: 85% assyrtiko i 15% athiri. Ma świeży charakter, ale mniej świeży aromat niż poprzednik, za to z nutą ledwo wyczuwalnej białej brzoskwini. Lekko słone. Spędziło sześć miesięcy nad osadem i powstało z ponad 50-letnich krzewów. 89 pkt.
Sigalas Santorini Assyrtiko 2023
To zdecydowanie assyrtiko wyższej klasy. Powstało z ponad 60-letnich krzewów i dojrzewało cztery miesiące nad osadem. Ma średnią budowę i wibrującą kwasowość, która wędruje po podniebieniu i narasta w finiszu. W aromacie: cytrusy, owoce pestkowe, białe kwiaty i metaliczna mineralność. W ustach eleganckie i lekko słone. 92 pkt.
Kir-Yianni Malagousia Single Block Bara 2023, PGI Macedonia
Białe, lekkie wino powstałe z odmiany malagousia uprawianej na 720 m n.p.m. – jednym z najwyżej usytuowanych obszarów uprawy tej odmiany w całym kraju. Cechuje się ekspresyjnym bukietem złożonym z aromatów kwiatów, ziół, winogron, białej brzoskwini i gruszki. Wino o średniej kwasowości i średnio trwałym finiszu. 89 pkt.
Kir-Yianni Naoussa Cuvée Villages 2021, PDO Naoussa
Czerwone wino z odmiany xinomavro. Spędziło 12 miesięcy w beczce. W aromacie częstuje nutami granatu i suszonych pomidorów – charakterystycznymi dla tego szczepu. Jest też odrobina truskawki, porzeczki i warzywnej nuty, a także czarnych oliwek. W ustach solidną strukturę tworzą wysoka kwasowość i tanina, zapewniając duży potencjał dojrzewania. 92 pkt.

Kir-Yianni Ramnista 2020, PDO Naoussa
Absolutny klasyk greckiego winiarstwa zrobiony z odmiany xinomavro. Wino spędziło 16 miesięcy w dębie, częściowo amerykańskim, częściowo slawońskim. W aromacie prezentuje odrobinę dojrzalsze i słodsze nuty owoców – truskawki, granatu, pieczonych pomidorów – a także czarnych oliwek. Zaokrąglone dojrzewaniem w dębie i podbite nutą goździka i wanilii. Na podniebieniu zachwyca równowagą i długim finiszem. Z dużym potencjałem dojrzewania. 93 pkt.
Grecja to kraj z antyczną tradycją winiarską, obfitujący w rekordową ilość rodzimych odmian i setki hektarów prefilokserycznych winnic. Choć w skali produkcji nigdy nie była gigantem, potrafi czasem zawstydzić poważniejszych graczy swoimi nieoczywistymi, mineralnymi i złożonymi winami. Czuć, że Kir-Yianni bez kompleksów pozwala wybrzmieć czasem nieco dziwnym, lecz intrygującym aromatom rodzimych odmian, nie przytłaczając ich przy tym technologią winifikacji.
Foto: Kir-Yianni