Dorli Muhr – na przekór zmianom klimatu

Polskę odwiedziła na początku maja Dorli Muhr, jedna z najbardziej znanych producentek Austrii i założycielka Wine Partners, najprężniejszej w Europie agencji PR, wyspecjalizowanej we współpracy z winiarzami.

Biogram Dorli mógłby zająć cały poniższy artykuł i zapewne wciąż nie byłby wystarczająco wyczerpujący, dziś najbardziej będzie nas jednak interesował niewielki region Carnuntum, którego Muhr jest twarzą, i który w 2019 roku został oficjalną austriacką apelacją o statusie DAC. Położony na wschód od Wiednia, w „bramie” pomiędzy krańcami Alp i Karpat, może się pochwalić szczególnym mikroklimatem. Jest tu wietrznie i relatywnie sucho, co przekłada się na wina o solidnej materii i większej niż w innych austriackich regionach ryzyko zachwiania balansu, wynikające z ocieplenia klimatu.

Winiarnia Dorli Muhr / Fot. Dorli Muhr

O tym ostatnim Dorli mówiła bardzo dużo. Budynek jej nowej winiarni został zaprojektowany z myślą o masymalnej oszczędności energii i obniżeniu temperatury dzięki obsadzeniu go ze wszystkich stron roślinnością. Enolożka od dłuższego czasu używa do produkcji syrah, nie wyklucza też wykorzystania w przyszłości szczepów jeszcze bardziej jednoznacznie kojarzonych z ciepłym klimatem, takich jak grenache.

Póki co główne role w jej winach odgrywają blaufränkisch i – w mniejszym stopniu – wspomniany syrah oraz merlot. Winnice znajdują się na wzgórzu Spitzerberg, charakteryzującym się ubogą, wapienną glebą. Największe wrażenie robią oczywiście okrzyczane blaufränkische z pojedynczych siedlisk, ale warto też zwrócić uwagę na podstawowe butelki ze świetną relacją jakości do ceny.

Carnuntum 2020

Podstawowy blend blaufränkischa (65%) i syrah (35%) z ciepłego rocznika. Wino, podobnie jak ocenione poniżej, fermentowało spontanicznie i nie było siarkowane. Częstuje nutami czerwonych owoców, ziół, stajni i rozgrzanego kamienia. Soczyste, z wyrazistą kwasowością i rewelacyjną, jak na ten segment cenowy, precyzją. 90 pkt., 108 zł

Prellenkirchen Samt&Seide 2022

Grona pochodzą z dwudziestu różnych działek na południowym zboczu Spitzerbergu. Wino dojrzewało 24 miesiące w dużych dębowych beczkach. Aromat jest delikatny, zdominowany przez nuty wiśni, jagód, ziół i kwiatów oraz niuansy zwierzęce. Mocna struktura, fantastyczna chrupkość wiśni i doskonały balans między soczystością a garbnikiem. Bardzo gastronomiczne. 92 pkt., 125 zł

Ried Spitzberg Kranzen 2021

Doskonały rocznik i wielkie wino. Pochodzi z pojedynczej winnicy położonej na wysokości 190 do 230 m n.p.m. W tym miejscu gleba jest ciemniejsza, zawiera nieco mniej wapienia i zachowuje więcej wilgoci. Kranzen częstuje piękną perfumą, na którą składają się nuty czereśni, ciemnych owoców, suszonych kwiatów, pieprzu i kamienia. Gładkie, muskularne, a przy tym subtelne, soczyste, ze zwartą fakturą i delikatnie czekoladowym finiszem. 94 pkt., 214 zł

Ried Spitzberg Obere Spitzer 2021

Najdalej na zachód wysunięte, strome siedlisko Spitzerbergu. Nie brak tu skał i głazów wapiennych. W aromacie wskazówka przesuwa się w stronę nut czerwonych owoców, zwłaszcza truskawki, którym towarzyszą akcenty zwierzęce. Wyrazista kwasowość, drobna tanina i wielka precyzja. Finezyjne, wertykalne i wybitne. 94 pkt.

Syrah 2019

Dojrzewające 20 miesięcy w dużych beczkach syrah, które występuje tutaj bez oznaczenia Carnuntum DAC. To ostatnie zarezerwowane jest tylko dla win złożonych w 2/3 z zweigelta albo blaufränkischa. Wino ma aromaty czereśni, konfitur, lukrecji i likieru. Do tego dochodzą: mocna struktura, ziołowy, odświeżający finisz i wyrazista tanina. 92 pkt., 227 zł

Zweigelt Nouveau 2023

Zweigelt ze starych krzewów, z których grona zbierane są wcześnie, by zachować świeży charakter wina. To, w połączeniu z maceracją węglową, przekłada się na radosny i soczysty styl, a przy tym wyrazistą kwasowość. Bardzo ładna ekspresja czerwonego owocu spod znaku truskawek, wiśni i śliwek. Spore zaskoczenie, jeśli dla kogoś szczep ten kojarzy się głównie z konfiturowym, przysadzistym stylem. 90 pkt., 122 zł

W podanych cenach wina dostępne w salonach Vininowy, importera win Dorli Muhr do Polski.

Założyciel Kanału 750, dziennikarz winiarski związany przez lata z magazynem Ferment i portalem Winicjatywa. Sędzia polskich i międzynarodowych konkursów winiarskich. Certyfikowany edukator Wines of Portugal oraz Spanish Wine Specialist. Pisze o winie i jego związkach z jedzeniem, kulturą i ekonomią od ponad 10 lat. Właściciel agencji PR Bardzo Kontent, podróżnik, autor reportaży, felietonów i poradników.

Opublikuj komentarz

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania naszego ruchu. Zbierane dane są anonimowe. Dowiedz się więcej
ZAAKCEPTUJ